Wysłany: 2009-07-22, 18:17 Przednie oświetlenie do roweru
Rynek oświetlenia rowerowego wydaje się być bardzo bogaty. Jednak na dłuższe wyprawy nie powinniśmy się skazywać na skumulowany prąd w postaci baterii (tudzież poszukiwanie sklepu tuż przed zmrokiem) lub akumulatorów (bo do czego podłączyć ładowarkę).
Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być zasilanie oświetlenia z dynama. Generalnie możemy wyróżnić dwie kategorie:
- 'butelkowe', dociskane do koła i w tenże sposób wprawiane w ruch (duże opory toczenia, a więc straty energii, niezbyt wydajne prądowo),
- w piaście, szczelnie zabudowane, bardziej wydajne, praktycznie bezobsługowe.
Ta ostatnia forma konstrukcji praktycznie wyparła swą poprzedniczkę na rynku rowerów turystycznych.
Fajnie, mamy już prąd w rowerze, jak go teraz wykorzystać? Tu zaczynają się schody, bo nieliczne przednie lampki oparte są bądź to na żarówkach halogenowych (~20 lumenów / 1 Amper), bądź też na małych diodach zużywających średnio 20 mA. Są to rozwiązania wystarczające by być widocznym, jednak właściwie w ogóle nie wspomagają naszego 'nocnego widzenia'.
Ostatnimi laty pojawiły się (również Polskim) diody mocy (Cree XR-E, XP-E, MC-e, SSC P4, P7, etc.) które przy niewielkich mocach (1-10 W) dają naprawdę dużo światła, ich wydajność przekracza 100lm/1 A. Spory wybór lampek opartych na takich diodach oferuje sklep Deal Extreme, można również znaleźć je na allegro, np. Bocialarka czy jej młodsza, słabsza siostra Bocialite.
Jak jednak podłączyć taką lampkę do dynama? Rozwiązaniem problemu wydaje się być odpowiedni sterownik, który może posłużyć przy budowie np. prostego 'kwadraciaka' z profilu aluminiowego.
Tu kwadraciak w wersji podwójnej:
Tutaj można zobaczyć porównanie ilości światła generowanego przez wybrane światełka.
Ostatnio zmieniony przez ya1 2009-07-23, 00:42, w całości zmieniany 4 razy
Opis każdego sprzętu turystycznego powinien mieć charakter relacji z testów lub opinie na temat jego użytkowania OSOBIŚCIE przez piszącego, jego rodzinę, znajomych itp.
Osobiście zdecydowałem się na Bocialarkę. Dłuższy czas szukałem czegoś markowego (Cateye, Smart), jednak lampki te albo miały zaporową cenę, albo mogły służyć właściwie jedynie jako światło pozycyjne. Myślałem też o własnoręcznym wykonaniu lampki z profilu aluminiowego (dobrze odprowadza ciepło, zaś w takim o boku 22mm niemal idealnie mieści się dedykowana soczewka do diod Cree). Kombinowałem, liczyłem kąty rozpraszania soczewek, wymyślałem sposób zasilania... Aż w końcu stwierdziłem, że jednak dołożę i zanabędę gotową Bocialarkę. Wyszło niewiele drożej (zwłaszcza że w komplecie jest ładowarka i akumulatory), a oprócz tego wyśmienicie spełnia funkcję latarki.
Świeci to-to bardzo ładnie, wiązka jest dosyć szeroka (snop światła na drodze przed nami ma szerokość niemal całego pasa drogowego), a dzięki swojej mocy światło sięga naprawdę daleko.
Jedyna potencjalna wada tej lampki w przypadku dłuższych wypraw to (o czym już wcześniej wspomniałem) zasilanie akumulatorowe. Jeśli podczas noclegów istnieje możliwość skorzystania z prądu to zabranie ze sobą ładowarki nie powinno być problemem. Jeśli jendak prądu brak, jedynym sposobem korzystania z tego wydajnego źródła fotonów jest korzystanie z dynama, o czym już napisałem. Niestety nie miałem przyjemności korzystania z tego rozwiązania, mam natomiast nadzieję, że udało mi się pokrótce przybliżyć zagadnienie i przyciągnąć ciekawość tych, dla których owo rozwiązanie może być przydatne W razie jakichś pytań służę pomocą na miarę swoich możliwośći.
Linki allegro nie prowadzą do konkretnej aukcji, a do wyszukiwarki, więc nie powinny przestać działać tak długo, jak będzie można kupić dany przedmiot
Ale proszę bardzo, szef mówi, szef ma
Pod warunkiem, że dany przedmiot będzie wystawiony w tym właśnie momencie. A jak sam sprawdzisz, teraz nie jest [ya1]
Bocialarka:
Zdjęć 'świecących' nie mam i chyba nie ma sensu, żebym je robił bo jego efekt będzie zależał od czasu naświetlania i tak naprawdę nie będzie miarodajny. Zresztą w pierwszym poście jest porównanie różnych lampek (wszystkie zdjęcia w tych samych warunkach), to powinno wystarczyć do wyrobienia sobie poglądu nt. możliwości
Ostatnio zmieniony przez ya1 2009-07-29, 21:09, w całości zmieniany 3 razy
Posiadam inny sposób oświetlenia roweru, prądnica w piaście + komplet oświetlenia "BUSCH + MULLER LUMOTEC IQ FLY (40 LUX) / DTOPLIGHT XS PLUS (FUNKCJA STOP)". Rozwiązanie to raz na zawsze pozwoliło mi zapomnieć o oświetleniu. W przedniej lampie jest zainstalowany czujnik zmierzchowy lub jakiś inny fotoopór. Światła włanczają się automatycznie nawet w słoneczny dzień wjeżdzając do lasu. Funkcja STOP, tylna lampka posiada cewkę ( albo coś innego - nie jestem elektrykiem) tak, że w trakcie postoju czerwone tylne światełko świeci się jeszcze ok. 20 minut. Dla mnie super rozwiązanie, prawie codziennie dojeżdżam do pracy rowerem, szczególnie przydatne w okresie jesienno - zimowym i wiosennym.
Witam,
Muszę zakupić jakąś porządną latarkę do roweru. Myślałem o takiej http://www.sklepelektro.p...cPath=65_68_69. Ale sam nie wiem. Podobno ma bardzo długi zasięg świecenia….
Może coś poradzicie, czy warto w nią zainwestować? Znajomy mi ją polecił.
Moc pozwala na oświetlenie drogi nawet 10 metrów przed rowerem. [cytat ze wspomnianej strony] - jak na diodę 1W to trochę mało, więc to sugeruje, że odbłyśnik wcale nie jest wykonany z najlepszych materiałów albo/i dioda nie taka jak trzeba. Tak też można wnosić, z ceny która widnieje w ofercie sklepu. Porządna lampka kosztuje zazwyczaj zdecydowanie więcej. Poza tym dlaczego firma nawet na swojej stronie wstydzi się podać dane dotyczące siły światła? Moim zdaniem, nawet za tą sumę można wyrwać lepszy sprzęt.
Firma MacTronic ma w swojej ofercie zarówno całkiem niezły sprzęt za przyzwoite pieniądze, jak i totalne buble, za które złamanego grosza bym nie dał]. Jeśli zaś koniecznie chcesz mieć lampkę z logo tej firmy, to warto trochę [ze trzy razy więcej ] dołożyć i zainteresować się tą propozycją. Zdecydowanie każda złotówka będzie tutaj lepiej wydana:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum